Partikl příprava
Partikl je nejdůležitější složkou krmení zejména v jarním a podzimním období, proto si povíme několik málo vět o jeho přípravě a zpracování.
Zdroj internet
Většina partiklu, v největší míře luštěniny, po namočení do vody bobtná, tedy zvětšuje svůj objem. Není těžké si domyslet, co se asi stane, když někdo nasype do vody třeba pytel neuvařeného hrachu.
Ublížíte rybám, které ho přijímají !
Partikl se připravuje třemi způsoby
Vaření
Kvašení (fermentace, nakládání)
Naklíčení
Vaření
Namáčení
Vaření
Pro příklad:
kukuřice: namáčení 48h vaření 60min
hrách: 48h-30min
javorové semínko: 12h-30min
řepka: 6h- 15min
oves, ječmen, žito, pšenice: 6h-15min
konopí: 12h-30min
len: 12h-10min
Namáčení
Namáčený partikl by měl být celou dobu ponořený pod hladinou. Zdá se to být samozřejmé, ale občas se zapomíná na to, že např. luštěniny, tygří ořech nebo kukuřice jsou schopny absorbovat velké množství vody. Máte-li možnost kontrolovat stav vody a případně ji průběžně dolévat, pak nemáte problém. Nemáte-li však tuto možnost, doporučuje se dát 2–3 díly vody na 1 díl.Pokud k namáčení použijete teplou vodu (ne horkou!) místo studené, zkrátíte tím dobu potřebného namáčení. Berte v úvahu také to, že delší doba namáčení vede ke zkrácení doby varu. Zachováte nutriční profil.
Vaření
Když se některé suroviny uvaří nebo jinak tepelně upraví, jejich molekulární struktura a nutriční profil se nasytí a poškodí. Z toho vyplývá, že budete-li máčet maximální možnou dobu a vařit jen minimálně, zachováte v nejvyšší možné míře nutriční hodnoty připravovaného partiklu. Platí, že převařený je lepší než nedovařený. Důvod je zřejmý – ryba jej stráví rychleji. Dobře připravený partikl projde snadno a rychle trávicím traktem ryby, která pak může dál pokračovat v konzumaci krmení. Drobná zrna (pšenice, konopí, len, …) lze „uvařit“ i tak, že jej nasypete do hrnce, zalijete horkou vodou, přiklopíte pokličkou a necháte takto stát přes noc. Ráno je vše připraveno k lovu. Pokud chcete, aby uvařený partikl vypadal pořád stejně, stačí do něj přilít trochu konzervantu.
Kvašení (fermentace, nakládání)
Tedy platí – nespotřebovaný partikl i připravený dopředu, vždy zasyp cukrem. Zalít čistou vodou až po vrch obalu, který zvolím, plíseň, která se na vrchu občas vytvoří nevadí. Lze sice předpokládat, že vůně bude velmi silná, ale takto zavánějící směs je pro ryby neskutečně lákavá !
Naklíčení
Necháme partikl nasát tekutinu, tu máme rozloženou pouze v tenké vrstvě na dně obalu,jednou takovou složkou vody zaliju, tedy 2x sílu vrstvy partiklu. Umístím na místo s dostatkem světla. Nejlépe na teplé místo.Stále odvlhčujeme ztrácející se vodu!Proces by měl trvat 2-4 dny!
Články na podobné téma: