Partikl příprava

Partikl je nejdůležitější složkou krmení zejména v jarním a podzimním období, proto si povíme několik málo vět o jeho přípravě a zpracování.

Zdroj internet

 

Většina partiklu, v největší míře luštěniny, po namočení do vody bobtná, tedy zvětšuje svůj objem. Není těžké si domyslet, co se asi stane, když někdo nasype do vody třeba pytel neuvařeného hrachu.

Ublížíte rybám, které ho přijímají !

 Partikl se připravuje třemi způsoby

Vaření
Kvašení (fermentace, nakládání)
 
Naklíčení

Vaření
Namáčení
Vaření

 

Pro příklad:

kukuřice: namáčení 48h vaření 60min

hrách: 48h-30min

javorové semínko: 12h-30min

řepka: 6h- 15min

oves, ječmen, žito, pšenice: 6h-15min

konopí: 12h-30min

len: 12h-10min

 

Namáčení

Namáčený partikl by měl být celou dobu ponořený pod hladinou. Zdá se to být samozřejmé, ale občas se zapomíná na to, že např. luštěniny, tygří ořech nebo kukuřice jsou schopny absorbovat velké množství vody. Máte-li možnost kontrolovat stav vody a případně ji průběžně dolévat, pak nemáte problém. Nemáte-li však tuto možnost, doporučuje se dát 2–3 díly vody na 1 díl.Pokud k namáčení použijete teplou vodu (ne horkou!) místo studené, zkrátíte tím dobu potřebného namáčení. Berte v úvahu také to, že delší doba namáčení vede ke zkrácení doby varu. Zachováte nutriční profil.

Vaření

Když se některé suroviny uvaří nebo jinak tepelně upraví, jejich molekulární struktura a nutriční profil se nasytí a poškodí. Z toho vyplývá, že budete-li máčet maximální možnou dobu a vařit jen minimálně, zachováte v nejvyšší možné míře nutriční hodnoty připravovaného partiklu. Platí, že převařený je lepší než nedovařený. Důvod je zřejmý – ryba jej stráví rychleji. Dobře připravený partikl projde snadno a rychle trávicím traktem ryby, která pak může dál pokračovat v konzumaci krmení. Drobná zrna (pšenice, konopí, len, …) lze „uvařit“ i tak, že jej nasypete do hrnce, zalijete horkou vodou, přiklopíte pokličkou a necháte takto stát přes noc. Ráno je vše připraveno k lovu. Pokud chcete, aby uvařený partikl vypadal pořád stejně, stačí do něj přilít trochu konzervantu.


Kvašení (fermentace, nakládání)

Tedy platí – nespotřebovaný partikl i připravený dopředu, vždy zasyp cukrem. Zalít čistou vodou až po vrch obalu, který zvolím, plíseň, která se na vrchu občas vytvoří nevadí. Lze sice předpokládat, že vůně bude velmi silná, ale takto zavánějící směs je pro ryby neskutečně lákavá !

Naklíčení

Necháme partikl nasát tekutinu, tu máme rozloženou pouze v tenké vrstvě na dně obalu,jednou takovou složkou vody zaliju, tedy 2x sílu vrstvy partiklu. Umístím na místo s dostatkem světla. Nejlépe na teplé místo.Stále odvlhčujeme ztrácející se vodu!Proces by měl trvat 2-4 dny!

VN:F [1.9.16_1159]
Rating: 7.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.16_1159]
Rating: 0 (from 0 votes)
Partikl a jeho příprava!, 7.5 out of 10 based on 4 ratings

Články na podobné téma:

  1. Malý Kača a jeho lov !
  2. Člun Smart a jeho údržba!
  3. Rozloučení s rybářskou sezónou 2011
  4. Když nám voda zamrzala !
  5. Pěkná dvoudenka

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 ZFT - Zico fishing team Suffusion theme by Sayontan Sinha